Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ Να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων
Φωτ.αρχείου
Eurokinissi
Η αμέριστη συμπαράσταση στους πληγέντες της μεγάλης πυρκαγιάς στη Λιβαδειά, η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αποζημίωση των πληγέντων και η ανάγκη για αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που υπέστησαν ζημιές τονίζονται στην ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Λιβαδειάς του ΚΚΕ με αφορμή την πυρκαγιά στην περιοχή.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Λιβαδειάς η Κομματική Οργάνωση Λιβαδειάς του ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στους πληγέντες. Από την πυρκαγιά που μαινόταν ανεξέλεγκτη για ώρες καταστράφηκαν σπίτια, ελαιόδεντρα, αμπέλια, άλλα φυτά μεγάλης καλλιέργειας, μελίσσια, ποιμνιοστάσια. Η φωτιά περνώντας μέσα από τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ προκάλεσε ζημιές στη μεμβράνη η οποία θα πρέπει να αντικατασταθεί για την απρόσκοπτη λειτουργία του. Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη και εκτείνεται κυρίως σε αναδασωμένες εκτάσεις, αλσύλλια, εκτάσεις με πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση.
Για άλλη μια φορά η πυρκαγιά ανέδειξε συνολικά τις τεράστιες ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και των Περιφερειακών Τοπικών Διοικήσεων τις τελευταίες δεκαετίες που είναι η διαρκής υποβάθμιση, συρρίκνωση και αποδυνάμωση, μέσω της υποχρηματοδότησης, της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε μέσα και έμψυχο δυναμικό. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει ούτε πετρέλαιο για τις περιπολίες των πυροσβεστικών οχημάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από το 2009 το ύψος της μείωσης στις πιστώσεις των προϋπολογισμών του κράτους για το Πυροσβεστικό Σώμα ανέρχεται σε 149.542.293 ευρώ και σε ποσοστό 30%.
Τα τεράστια κενά, που ξεπερνούν τις 4.500 οργανικές θέσεις, η διατήρηση και ενίσχυση του "θεσμού" της μερικής απασχόλησης και της εποχικότητας φανερώνουν την υποβάθμιση ακόμα και της στοιχειώδους λειτουργίας της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Βιώσαμε την τιτάνια προσπάθεια του Πυροσβεστικού Σώματος της Λιβαδειάς, που έχει στην ευθύνη του τον ορεινό όγκο του Παρνασσού και του Ελικώνα με τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα που διαθέτει.
Οι δε πυροσβέστες βιώνουν οικονομική εξαθλίωση από το πετσόκομμα των αποδοχών τους, εξαιτίας των δυσβάσταχτων περικοπών, καθώς και επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, με τα εξαντλητικά ωράρια, την έλλειψη της απαιτούμενης προστασίας κατά τις επεμβάσεις στα διάφορα πολύπλοκα συμβάντα, θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή τους.
Οι ευθύνες όμως δεν "περιορίζονται" στα λειψά κονδύλια, στην υποχρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και Πυροσβεστικής. Εχουν να κάνουν συνολικά με την εφαρμοζόμενη χρόνια τώρα πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν τους ορεινούς όγκους, τη γη γενικότερα ως εμπόρευμα, με νόμους κι άλλες μεθοδεύσεις τούς δίνουν βορά στην "αξιοποίηση" και την "επιχειρηματικότητα", αφού πρώτα περάσει από πάνω τους μια λαίλαπα φωτιάς για να ...καθαρίσει το τοπίο.
Ζητάμε:
  • Αμεσα να γίνει η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ
  • Να αποζημιωθούν η παραγωγή, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στο 100% από τον ΕΛΓΑ και να δοθούν προκαταβολές των αποζημιώσεων για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.
  • Αμεσα να αποκατασταθούν εξολοκλήρου οι ζημιές που υπέστησαν οι κατοικίες.
  • Να παρθούν αντιπλημμυρικά μέτρα προστασίας ενόψει του χειμώνα σε Χαιρώνεια - Θούριο, Τσουκαλάδες, Πέρα Χωριό και σε όποιες άλλες περιοχές έχουν πληγεί.
Απέναντι στα παραπάνω, δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο. Εδώ και τώρα, άμεσα, ο λαός πρέπει να διεκδικήσει ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης σε πανελλαδικό επίπεδο με ευθύνη και κεντρικό σχεδιασμό από τη Δασική Υπηρεσία, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους συναρμόδιους φορείς της κεντρικής εξουσίας. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για ουσιαστική βελτίωση της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, με έμφαση στην πρόληψη, στην ανάπτυξη - διαχείριση του δασικού πλούτου, στην προστασία και αξιοποίησή του προς όφελος του λαού».


ριζοσπαστης

Εμπρησμό "μυρίζουν" οι φωτιές στην Χρυσοκελαριά

Γράφτηκε από την  

Εμπρησμό "μυρίζουν" οι φωτιές στην Χρυσοκελαριά

Εμπρησμό "μυρίζουν" οι φωτιές στην Χρυσοκελαριά
Ενδείξεις για εμπρησμό υπάρχουν για τις δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες λίγο 
πριν τις 3 το μεσημέρι μεταξύ Υάμειας και Χρυσοκελαριάς: Αυτό είπε σήμερα ο 
επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος Χαράλαμπος Αφάλης,

ο οποίος έδωσε πριν λίγη ώρα συνέντευξη Τύπου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας.
 Κατά την εκτίμησή του "οι φωτιές είναι δεδομένο ότι προκλήθηκαν από ανθρώπινο, "κακόβουλο 
χέρι" γιατί μιλάμε για δύο ανεξάρτητες εστίες με απόσταση χιλιομέτρων μεταξύ τους. Κάποιος 
θέλησε να κάνει κακό και το Ανακριτικό της Καλαμάτας με τη συνδρομή κλιμακίου της ΔΑΕΕ 
που θα κατέβει από την Αθήνα θα ερευνήσουν τα στοιχεία", ανέφερε ο κ. Αφάλης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στην άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι 
φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο από χθες το βράδυ. Αμεσα κινητοποιήθηκαν πυροσβεστικές 
δυνάμεις από την Αθήνα και τους γύρω νομούς, ενώ με εντολή του αρχηγού του 
Πυροσβεστικού Σώματος κ. Γεωργακόπουλου τις προσπάθειες κατάσβεσης συνέδραμαν 
από αέρος 6 αεροσκάφη Καναντέρ, 5 PZL, ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα και ένα Ερικσον, 
καθώς και πεζοπόρο τμήμα με 14 άνδρες. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις για
 τυχόν αναζωπυρώσεις και οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή. Η χθεσινή νύχτα πέρασε 
με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να τρέχουν σε κάθε αναζωπύρωση και να σβήνουν 
μικρές εστίες. 
Ο Χαρ. Αφάλης αναφέρθηκε στην ηρωική προσπάθεια όλων να σταματήσουν τις φλόγες για 
να μην απειλήσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Ακόμη εξήρε τις προσπάθειες των 
εθελοντών και πολιτών, που μαζί με τα πυροσβεστικά οχήματα των Δήμων Πύλου - 
Νέστορος, Μεσσήνης και Καλαμάτας έδωσαν τη μάχη μαζί με τους πυροσβέστες. 

http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/28483-emprismos-xrysokelaria

Μεγάλη φωτιά σε σπίτι στην Καβάλα (Βιντεο)

Μεγάλη φωτιά σε σπίτι στην Καβάλα
Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 11 το πρωί σε μονοκατοικία στην πόλη της Καβάλας.
Πολύ γρήγορα οι φλόγες επεκτάθηκαν και στο διπλανό σπίτι, στο οποίο βρίσκονταν 2 γυναίκες, που ευτυχώς πρόλαβαν να απομακρυνθούν.
Η πυροσβεστική υπηρεσία έσπευσε άμεσα στο σημείο και ρίχτηκε στη μάχη με τις φλόγες και αυτήν την ώρα, η πυρκαγιά φαίνεται να περιορίζεται. Αστυνομικοί απέκλεισαν την κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχά γιανα διευκολύνουν τους πυροσβέστες, καθώς η φωτιά ήταν μεγάλη.
Σύμφωνα με το thesstoday, η φωτιά ξέσπασε από την κουζίνα του σπιτιού, ωστόσο τα ακριβή αίτια θα ερευνήσει η πυροσβεστική υπηρεσία.
Πηγή βίντεο: thesstoday



Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/341213/megali-fotia-se-spiti-stin-kavala#ixzz2dYyCUdkU

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Χάρη στους "δικούς μας ήρωες σώθηκαν οι Τσουκαλάδες, Το ευχαριστώ ενός πολίτη στους πυροσβέστες


Χάρη στους "δικούς μας ήρωες σώθηκαν οι Τσουκαλάδες, Το ευχαριστώ ενός πολίτη στους πυροσβέστες
Αναγνώστρια, μας έστειλε την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή προς τους πυροσβέστες που αγωνίστηκαν για να κρατηθούν οι φλόγες σε απόσταση ασφαλείας από το χωριό της. Σ'΄αυτές τις περιπτώσεις, όταν μιλάει η ψυχή του πολίτη, δεν
χρειάζονται άλλα εισαγωγικά...
"Είμαι μια κάτοικος του μικρού χωριού Τσουκαλάδες Βοιωτίας.

Με αυτή την μικρή επιστολή θέλω να αναφερθώ στην χθεσινή ημέρα της μεγάλης φωτιάς στην Λειβαδιά και να ευχαριστήσω θερμά τους πυροσβέστες που χάρη στην αυτοθυσία τους έσωσαν το χωριό μας και γλιτώσαμε απο τα χειρότερα.

Δεν θα αναφερθώ στην αναλγησία των υπευθύνων,(δήμου,τοπικών υπηρεσιών κ.α) λίγες ώρες πριν το χωριό κινδυνέψει απο την πύρινη λαίλαπα.

Θέλω να μείνω την ώρα,γύρω στις 8 το βράδυ,που ο αέρας γύρισε και η φωτιά έζωσε πραγματικά το χωριό.Πολλοί κάτοικοι του χωριού είχαν φύγει μετά τις παραινέσεις της αστυνομίας και άλλοι έμειναν με κίνδυνο της ζωής τους για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Την ώρα εκείνη που πολλοί εγκατέλειπαν τις Τσουκαλάδες γιατί πραγματικά υπήρχε κίνδυνος να καούμε σαν τα ποντίκια,κάποιοι άλλοι με ηρωισμό και ανδρεία μπήκαν στο χωριό για να εκπληρώσουν το καθήκον τους .

Και αναφέρομαι στο μοναδικό πυροσβεστικό αυτοκίνητο και τους δύο πυροσβέστες-ήρωες ,που απο ότι μάθαμε μετά ήρθαν για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων απο το Κερατσίνι του Πειραιά!,με κίνδυνο την ίδια τους την ζωή ,και με την συνδρομή  κατοίκων, ρίχτηκαν στην μάχη με τις φλόγες πίσω απο τα πρώτα σπίτια του χωριού με συνέπεια να σβήσουν τις φλόγες πριν αυτές μπούν στα σπίτια μας.Ακόμη κι αν επρόκειτο για το δικό τους σπίτι , δε θα μπορούσαν να δείξουν περισσότερο ζήλο.

Φυσικά  μετά απο λίγες ώρες ήρθαν πολλές δυνάμεις πυρόσβεσης για να βοηθήσουν αλλά η πιο κρίσιμη ώρα ήταν αυτή.

Προσωπικά  εγώ αλλά και όλοι οι κάτοικοι στις Τσουκαλάδες θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε θερμά πρώτα τους "δικους μας ηρώες" ,τους δύο πυροσβέστες,αλλά και όλους όσους συνέβαλαν και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να μην καούν τα σπίτια μας και να  περιορίσουν στο ελάχιστο τις ζημιές και τα πολύ χειρότερα που φάνταζαν να έρχονται.

Δυστυχώς ΄πάνω στον πανικό ούτε τα ονόματα τους δεν γνωρίζω.

Νιώθω την ανάγκη όμως να ζητήσω συγνώμη από αυτά τα παιδιά διότι συχνά καταφέρομαι εναντίον των λουφατζήδων και φακελάκηδων δημοσίων υπαλλήλων. Θα έπρεπε κάθε φορά να τονίζω ότι υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις.

Και τέτοιοι πυροσβέστες ανήκουν σ’ αυτές τις εξαιρέσεις.

Άραγε ποσο κοστίζει στο κράτος η αυτοθυσία τους;

Πόσο 'αραγε να πληρώνονται για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους;

Σίγουρα θα πληρώνονται "αδρά" και θα τους χρειάζεται και άλλες περικοπές λόγω κρίσης,έτσι δεν είναι;

Σε αντίθεση με τους Βουλευτές μας που την βγάζουν δεν την βγάζουν και φέτος και που δεν πρέπει να στεναχωρήσουμε για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο της σωτηρίας μας!

Σίγουρα, η ευγνωμοσύνη όλων μας προς αυτά τα παιδιά είναι πολυτιμότερη από τα χρήματα.

Αυτή αγγίζει την ψυχή τους και εξυψώνει ακόμη περισσότερο το πνεύμα τους! Ας μην τσιγκουνευόμαστε να τους την εκφράζουμε όταν μας δίνεται η ευκαιρία!

Σας ευχαριστούμε και το χωριό μας θα είναι πάντα φιλόξενο για εσάς

Δ.Λ


Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία της επιστολής μου

Ανοικτή επιστολή προς τον Αρχηγό Π.Σ. με θέμα: Καταπόνηση του Πυροσβεστικού Προσωπικού



               

                                           Ανοικτή επιστολή
Προς τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος

Θέμα: Καταπόνηση του Πυροσβεστικού Προσωπικού

Κ. Αρχηγέ
Με όλο τον σεβασμό πού οφείλει κάθε Πυροσβεστικός Υπάλληλος τόσο στο θεσμό πού εσείς υπηρετείτε, όσο και προς το πρόσωπό σας, βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση  να σας θυμίσω την παρελθούσα συνδικαλιστική σας δράση, με τις καυστικές επικρίσεις  και προτάσεις σας στις τότε Φυσικές και Πολιτικές ηγεσίες, για την άδικη και επικίνδυνη καταπόνηση του προσωπικού του ΠΣ, σε καταστάσεις επιφυλακών και έκτακτων υπηρεσιών.

Βέβαια δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να ισχύσει και σε σας , η λαϊκή ρύση «όταν ανεβαίνουμε σκαλοπάτια ξεχνάμε ποιοι ήμασταν και τι εκφράζαμε».
Πριν λίγες ημέρες ακόμη και με χαμηλό δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορίας 2) δόθηκε εντολή για έκτακτους Κρόνος με περαιτέρω καταπόνηση του προσωπικού του ΠΣ.
Τέτοιου είδους αντιμετωπίσεις σε λανθασμένες είτε επιχειρησιακά  είτε επικοινωνιακά εκτιμήσεις καταστάσεων, που απειλούν την ομαλή οικογενειακή ζωή και ασφάλεια του προσωπικού, τις είχατε εισπράξει και εσείς ο ίδιος στο παρελθόν και τις είχατε καταγγείλει.
Το πυροσβεστικό προσωπικό κ. Αρχηγέ και την φετινή αντιπυρική περίοδο με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες (βροχόπτωση μέχρι τέλος Ιουνίου και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες) επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών περιορίζοντας μάλιστα τις περισσότερες από αυτές σε πρώτο χρόνο. 
Οι Πυροσβέστες κ. Αρχηγέ σε κάθε τους βήμα στα πύρινα μέτωπα των πυρκαγιών δεν μπορούσαν να ξεχάσουν ότι δεν είναι αριθμοί αλλά άνθρωποι. Πάλευαν με τις φλόγες έχοντας αγκαλιά την οικονομική και ηθική εξαθλίωση των ιδίων και των οικογενειών τους, καθώς και τις περικοπές υλικών και μέσων προστασίας από τις μνημονιακές μειώσεις πού επέβαλε ο δικομματικός κυβερνητικός θίασος. Παρόλα αυτά, είναι αυτοί που κάλυψαν το κενό του σχεδίου πρόληψης της ανύπαρκτης στρατηγικής της Τροϊκανής κυβέρνησης στο τομέα της δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης.
Οι πολίτες αυτής της χώρας ξέρουν ότι τα δικά τους παιδιά, οι πυροσβέστες, θα είναι δίπλα τους σε κάθε δύσκολη στιγμή για να σώσουν τους ιδίους και τις περιουσίες τους από τις φυσικές καταστροφές.

«Πονάω τον υφιστάμενό μου, περισσότερο από τον εαυτό μου, γι’ αυτό και τον προφυλάσσω».  Συμβαίνει;
Με τιμή
Τάσος Μανιάτης
Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αξιωματικών του ΠΣ (ΕΑΠΣ) 

6 Σεπτεμβρίου: Πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη


Αθήνα, 29 Αυγούστου 2013
Πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη
  Σε κοινή σύσκεψη των προεδρείων των Ομοσπονδιών μας, την 28 Αυγούστου 2013, εκφράστηκε η αγωνία του συνδικαλιστικού μας κινήματος για το μέλλον των Σωμάτων Ασφαλείας, ως Οργανισμών επιφορτισμένων με την κατοχύρωση της ασφάλειας των πολιτών και της κοινωνικής ειρήνης και εκτιμήθηκε ότι η συντεταγμένη Πολιτεία και ειδικά η Κυβέρνηση, παρά τους αγώνες μας που τυγχάνουν της καθολικής στήριξή τους από την ελληνική κοινωνία, δεν έχει προβεί ακόμα σε αναθεώρηση της ακολουθητέας από αυτήν πολιτικής στον τομέα των περικοπών των λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
  Στη σύσκεψη επισημάνθηκε επίσης η κρισιμότητα της περιόδου που διανύει η χώρα, καθώς και η σημαντικότητα της αποστολής των Σωμάτων Ασφαλείας. Τονίστηκε δε ότι εκ μέρους της Κυβέρνησης δεν έχει υλοποιηθεί ούτε και αυτή ακόμα η δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού για την επικινδυνότητα της εργασίας μας, όπως αυτή κατατέθηκε κατά την συνάντησή μας, το Μάρτιο του 2012 στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, καίτοι ουδείς αμφιβάλλει ότι οι ένστολοι αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες, προσφέρουν τα μέγιστα στην ελληνική κοινωνία, αντιμετωπίζοντας πολύ πιο οξυμμένα προβλήματα, νέες απειλές και προκλήσεις, μια συνολική αβεβαιότητα εν τέλει, για το υπηρεσιακό και το οικογενειακό τους μέλλον.
  Με πλήρη συναίσθηση του συνδικαλιστικού μας ρόλου και σε μια περίοδο που επιχειρείται συστηματικά η συκοφάντηση των συνδικαλιστικών αγώνων των εργαζομένων, τα προεδρεία των έξι Ομοσπονδιών, μετά και το πέρας των σημερινών διεργασιών των συλλογικών τους οργάνων, είναι υποχρεωμένα να εξαγγείλουν την έναρξη σειράς ένστολων πανελλαδικών κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το απόγευμα της Παρασκευής 6/9/2013 και ώρα 17:00.
  Η μαζική συμμετοχή και η δυναμική έκφραση της αγωνίας που διακατέχει το σύνολο των ένστολων για τη συνεχιζόμενη απαξίωση τους, θα αποτελέσει εκ μέρους του συνδικαλιστικού μας κινήματος τη δέουσα απάντηση σε όσους εξακολουθούν να τους αντιμετωπίζουν ως αριθμούς και όχι ως Ανθρώπους με υποχρεώσεις και δικαιώματα.
Να πληρώσουν, επιτέλους, αυτοί που προκάλεσαν την κρίση!
Αγωνιζόμαστε ενάντια στην οπισθοδρόμηση, στην απαξίωση και την παρακμή!
Απαιτούμε αξιοπρεπή προσωπική και υπηρεσιακή διαβίωση για σύγχρονα
και αποτελεσματικά Σώματα Ασφαλείας!


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Εμπρηστές στα όρια της πυρόσβεσης, ή όταν οι πυροσβέστες γίνονται εμπρηστές... του Γιάννη Σταμούλη


Εμπρηστές στα όρια της πυρόσβεσης, ή όταν οι πυροσβέστες γίνονται εμπρηστές... του Γιάννη Σταμούλη
Σε ένα πυροσβεστικό βιβλιαράκι του 1981, σχετικό με την ανίχνευση των στοιχείων των εμπρησμών, αναγράφει: "...ενίοτε τα ανώμαλα αυτά άτομα (πυρομανείς και εμπρηστές) είναι δυνατόν να παράσχουν βοήθεια εις την Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά την κατάσβεση της πυρκαιάς και δι αυτής ή ετέρων πράξεων προκαλούν την προσοχήν προς αυτούς."
Είκοσι χρόνια αργότερα, το
2001 σε εκδοση του Α.Π.Σ. για την "εγκληματολογική προσέγγιση των εμπρηστών" ο τότε Διευθυντής της ΔΑΕΕ, Α.Γκουρμπάτσης διατυπώνει την άποψη: " ...βέβαια δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις που προκαλεί(ο πυρομανής) πυρκαγιά, για να εμφανιστεί στην καταστολή της, ως εθελοντής πυροσβέστης,που συντελεί σε αυτή, επιδιώκοντας την κοινωνική του καταξίωση, ή την πρόσληψή του στο Πυροσβεστικό Σώμα..."
Σε σχετική μελέτη του ιδίου, το 2003, σχετικά με το προφιλ του εμπρηστή  την περίοδο 2000-2002 προκύπτει ότι το 1,6% των εμπρηστών, επαγγελματικά δραστηριοποιούνται ως εποχικοί πυροσβέστες. (το δείγμα ήταν τα άτομα στα οποία απαγγέλθηκε η κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση).
Επίσης χαρακτηριστικό είναι αυτά που σημειώνει γιά το ίδιο θέμα η ψυχολόγος Γιώτα Ταμτάμη,σε άρθρο της στο www.lesvosreport.gr, σχετικά με την ψυχολογία του εμπρηστή:" Στη βιβλιογραφία αναφέρονται εμπρηστές σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς όπως για παράδειγμα αυτούς της ανάπτυξης γης, στον ασφαλιστικό κλάδο, στην ενοικίαση εξοπλισμού πυρόσβεσης, κυνηγούς ή πυροσβέστες. Αναφέρεται η περίπτωση υψηλόβαθμου Ισπανού πυροσβέστη που πριν λίγα χρόνια βρέθηκε ένοχος εμπρησμών που σάρωσαν καταστροφικά την Ισπανία και Πορτογαλία και οποίος έδρασε λόγω προβλημάτων μετάθεσης.Η ανάλυση της συμπεριφοράς των εγκληματιών, μπορεί να βοηθά τους πυροσβέστες, τους ανακριτές και άλλους αρμόδιους να διαλευκάνουν τα εγκλήματα εμπρησμού."
 
Στις 6 Ιουλίου του 2013 μια μεγάλη πυρκαγιά προκάλεσε περισσότερα από 500.000 δολάρια ζημιά στη Κεντρική Βιβλιοθήκη στο Brooksville στη Φλόριντα.Οι Πυροσβέστες που έσπευσαν στο συμβάν, παρατήρησαν έναν άνδρα (Joseph Michael Brannen) που φορούσε  στολή πυρκαγιάς, ίδια με τη δική τους.
Ο 18 χρόνος  κατά φαντασία Πυροσβέστης
 
Όταν τον ρώτησαν γιά τη στολή του, τους είπε ότι την είχε αγοράσει μέσω   eBay  και ότι ήθελε να γίνει  εθελοντής πυροσβέστης. Το γεγονός κίνησε την υποψία στους αρμόδιους του ανκριτικού της Πυροσβεστικής και στην κατάιθεση που κλήθηκε να δώσει δήλωσες ότι άκουσε γιά το συμβάν από τον ασύρματο που είχε και έτρεξε στον τόπο γιά να βοηθήσει τους Πυροσβέστες στην κατάσβεση. Τελικά όμως στην ανάκριση, ομολόγησε ότι ο ίδιος έβαλε τη φωτιά δίνοντας και όλες τις λεπτομέρειες γιά την πράξη του. Η εν συνεχεία έρευνα έδειξε ότι ο 18χρονος, στη σελίδα του στο Facebook είχε φωτογραφία με πυροσβεστική στολή και δήλωνε ότι απασχολείται στην Rescue Hillsborough County Fire.
Στην Αμερική το πρόβλημα με τους "Πυροσβέστες εμπρηστές" είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Σύμφωνα με την Εθνική ¨Ενωση Εθελοντών Πυροσβεστών των ΗΠΑ (NVFC), το πρόβλημα των Πυροσβεστών εμπρηστών εμφανίζεται σε όλη τη χώρα, και το νούμερο αναφέρεται σε ένα αριθμό 100 περίπου ατόμων, αυτής της κατηγορίας που συλλαμβάνονται κάθε χρόνο. Στο σύνολο αυτό περιλαμβάνονται  εθελοντές, εποχικοί, αλλά και επαγγελματίες πυροσβέστες. Στη σχετική μελέτη που εκπονήθηκε γιά το θέμα, αναφέρεται ότι το ζήτημα είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα των Π.Υ. σε όλη την Αμερική και για αυτό συστήθηκε  μια ειδική ομάδα εργασίας, με μέλη αξιωματικούς, νομικούς, πανεπιστημιακούς και κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να ερευνηθεί το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί.
  
Πυροσβέστες  που  ευθύνονται για  πυρκαγιές σε τρία  σπίτια στη Μασσαχουσέτη  των Η.Π.Α.( από  αριστερά προς τα δεξιά Patrick K. Elliott, Donald C. Moores, Jordan R. Frank, and Brian S.Findlay )  
Το  θέμα ήρθε  εχθές στη δημοσιότητα  με το παρακάτω βίντεο που κάνει το γύρω των ΜΜΕ όπου φαίνεται Ιταλός  Εποχικός  Πυροσβέστης να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα
 
 
stamoylis.blogspot.gr

Αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη ΣΑΜΑΡΑ

Αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη ΣΑΜΑΡΑ

ομοσπονδιες
Αθήνα, 28 Αυγούστου 2013
Αριθ. Πρωτ.: 605/9/80
Προς: Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
          κ. Αντώνη ΣΑΜΑΡΑ
  Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
  Το συνδικαλιστικό μας κίνημα, αγωνιώντας για το μέλλον των Σωμάτων Ασφαλείας, ως Οργανισμών επιφορτισμένων με τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών και της κοινωνικής ειρήνης, απευθύνεται σε σας ως Πρωθυπουργό της Χώρας, σε μια ύστατη προσπάθεια καθησυχασμού τόσο των ενστόλων όσο και των ίδιων των συμπολιτών μας που αγωνιούν το ίδιο με μας για το αύριο.
  Αναγνωρίζοντας τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και ο ελληνικός λαός, από την πρώτη στιγμή του σχηματισμού της κυβέρνησης, αναμέναμε την εκπλήρωση των προεκλογικών σας δεσμεύσεων, αποτρέποντας περαιτέρω οικονομικές περικοπές στη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα της εργασίας των Αστυνομικών, των Λιμενικών και των Πυροσβεστών, όπως ειδικά είχατε δεσμευτεί και κατά τη συνάντησή μας στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στις 13 Μαρτίου 2012.
  Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
  Ουδείς αμφιβάλλει ότι τα Σώματα Ασφαλείας και οι υπηρετούντες σε αυτά, προσφέρουν τα μέγιστα στην ελληνική κοινωνία, καίτοι έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ πιο οξυμένα προβλήματα, νέες απειλές και προκλήσεις, μια συνολική αβεβαιότητα εν τέλει, για το υπηρεσιακό και το οικογενειακό τους μέλλον. Στο διάγγελμά σας προς τον ελληνικό λαό την 17-07-2013, ανακοινώσατε ότι δεν θα εφαρμοστούν μέτρα που έχουν ψηφιστεί στο μνημόνιο για το 2014 κι έτσι δε θα γίνει νέα μείωση στις συντάξεις και τους μισθούς των στρατιωτικών. Γνωρίζουμε, όμως, ότι προγραμματίζονται νέες περικοπές των λειτουργικών δαπανών και παράλληλα διατηρούνται αναλλοίωτες οι διατάξεις που απορρέουν από τον Νόμο 4093/2012, για τη θέσπιση νέου μισθολογίου με περαιτέρω μειώσεις κατά 88,2 εκατ. € σε όσους υπηρετούν και κατά 161,8 εκατ. € στους συνταξιούχους.
  Επειδή όλα αυτά τροφοδοτούν την αγωνία του ανθρώπινου δυναμικού των Σωμάτων Ασφαλείας και λειτουργούν αρνητικά στην όποια προσπάθεια για διατήρηση του αξιόμαχού τους, παρά τα προβλήματα και τις τρομερές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και μέσα, παρακαλούμε όπως έχουμε άμεσα μια συνάντηση μαζί σας, προκειμένου τύχουμε δια ζώσης των τοποθετήσεών σας επί των προαναφερόμενων προβληματισμών και ανησυχιών μας.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση

ypografes omospondion4

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Πορτογαλία: Δεύτερος νεκρός πυροσβέστης στη μάχη με τις φλόγες

Πορτογαλία: Δεύτερος νεκρός πυροσβέστης στη μάχη με τις φλόγες27/08/2013  [16:13]



Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πολυμέτωπη μάχη με τις φλόγες στα δάση της Πορτογαλίας. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το δυστυχές γεγονός ότι, στην προσπάθεια κατάσβεσης μίας από τις εστίες φωτιάς, έχασε τη ζωή του άλλος ένας πυροσβέστης -ο δεύτερος στον αριθμό.

Τουλάχιστον 1.100 πυροσβέστες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών, οι οποίες ενισχύθηκαν τη νύχτα από τους ισχυρούς ανέμους και προκάλεσαν το θάνατο και ενός δεύτερου πυροσβέστη, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

"Τη νύχτα αυτή τρεις πυρκαγιές αναζωπυρώθηκαν, ενισχύθηκαν από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 50 χλμ. την ώρα" εξήγησε ο Μιγκέλ Κρουζ, αναπληρωτής συντονιστής των εθνικών επιχειρήσεων για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Αυτό ισχύει και για την πυρκαγιά στην περιοχή Ολιβέιρα ντε Φράντες στο Βιζέου της κεντρικής Πορτογαλίας, η οποία είχε τεθεί υπό έλεγχο χθες βράδυ, ύστερα από τουλάχιστον δύο ημέρες σκληρής μάχης των πυροσβεστών με τις φλόγες, η οποία όμως αναζωπυρώθηκε τη νύχτα.

Σήμερα το πρωί η φωτιά εξαπλώθηκε σε τρία μέτωπα και τουλάχιστον 370 πυροσβέστες προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο με την υποστήριξη 100 οχημάτων και δύο γαλλικών Canadair, τα οποία εστάλησαν από τη γειτονική χώρα την περασμένη εβδομάδα, μετά την έκκληση της Πορτογαλίας για ενισχύσεις.

"Η αποστολή των γαλλικών αεροσκαφών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, όμως ζητήσαμε να παραταθεί. Αναμένουμε απάντηση" δήλωσε ο Κρουζ.

Παράλληλα ένας 23χρονος πυροσβέστης υπέκυψε στα τραύματά του την περασμένη Πέμπτη στη μεγάλη πυρκαγιά στην οροσειρά Καραμούλου της κεντρικής Πορτογαλίας, διευκρίνισε ο Κάρλος Κοέλιο, διοικητής του σώματος της πυροσβεστικής του Εστορίλ, στα προάστια της Λισαβόνας, στο οποίο μετείχε ο άτυχος νέος.

Ο Μπερνάρντο Φιγκέϊρεντο, εθελοντής πυροσβέστης τα τελευταία πέντε χρόνια, είχε σπεύσει να πάρει μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην οροσειρά Καραμούλου, στην οποία μια νέα γυναίκα, επίσης πυροσβέστης, έχασε τη ζωή της.

Ο νέος αυτός θάνατος αυξάνει σε τέσσερις τον αριθμό των πυροσβεστών που έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στην Πορτογαλία.


Δασική πυρκαγια στην Καβάλα.

Δασική πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στο Κρανοχώρι Καβαλάς. Στο σημείο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 12 οχήματα και 28 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Τις επίγειες δυνάμεις ενισχύουν από αέρος με ρίψεις νερού τρία αεροσκάφη καναντέρ, ένα ελικόπτερο και δύο πετζετέλ. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι φλόγες βρίσκονται κοντά σε τρία χωριά της περιοχής χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να απειλούνται άμεσα. Tromaktiko

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Π.Κ. Σταυρού. 22/8/2013 Πυρκαγιά στην Δασική περιοχή Ασπροβάλτας.

22 Αυγούστου 2013. Ω/15.40' 



Η πρώτη ειδοποίηση για την έναρξη της πυρκαγιάς, σχεδόν ταυτόχρονα με την εκκίνηση του ΠΣ 2209 και του ΑΡΗ Σταυρού από την Ριβιέρα που βρισκόταν για το σημείο της πυρκαγιάς. Την πρώτη κλήση ακολούθησαν πολλές ακόμη, ενώ δεν σταμάτησαν τα τηλεφωνικά κέντρα του 199 και του Π.Κ. Σταυρού να δέχονται κλήσεις από πολίτες που άρχισαν να ανησυχούν.
Σήμανε συναγερμός για το Π.Κ. Σταυρού,  η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη με μεγάλη δυσκολία στην δημιουργία εγκαταστάσεων νερού που θα απαιτηθούν για την επιχείρηση. Τα αυτοκίνητα θέλουν πολύ χρόνο να φτάσουν. Οι πληροφορίες έρχονται η μία πίσω από την άλλη. Τα τηλέφωνα πέρνουν φωτιά, Αμέσως κινητοποιούνται όλοι οι μηχανισμοί και το σύνολο του προσωπικού του Π.Κ. Σταυρού. Για εμάς σε ώρα πολέμου, δεν υπάρχουν αδειούχοι, δεν υπάρχουν ρεπατζήδες. Όλοι όσοι ήταν σε θέση να ανέβουν στην φωτιά το κάνανε με αποτέλεσμα από τα 43 άτομα προσωπικό, οι 35 να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις που ξεπέρασαν τα δύο χιλιόμετρα σε σχεδόν άβατο μέρος με μεγάλη κλήση και μεγάλη δυσκολία λόγω των συνθηκών. Η πυρκαγιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και τα πρώτα πληρώματα, είχαν ήδη ξεκινήσει να μπαίνουν στην φωτιά. από πίσω ερχόταν συνέχεια ενισχύσεις. Οι εγκαταστάσεις ήταν η μόνη λύση για να χτυπήσουμε την πυρκαγιά. Τα εναέρια μέσα, δύο (2) CL 415,  δύο (2) CL 215 και ένα (1)  ελικόπτερο κινητοποιήθηκαν αμέσως με κλήση των επικεφαλής του Π.Κ. Σταυρού στο Συντονιστικό και στην ηγεσία της Πυροσβεστικής η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως. Χωρίς καθυστέρηση ξεκίνησαν ο Δ/τής Π.Υ. Νομού Θεσσαλονίκης Αρχ/ρχος κ. Σταματόπουλος και ο Δ/τής Π.Δ.Π.Υ.Κεν. Μακεδονίας Στρατηγός κ. Παυλίδης  για το σημείο της πυρκαγιάς όπου συντόνισαν σε συνεργασία με τους επικεφαλής του Κλιμακίου την όλη επιχείρηση και τέθηκαν ως επικεφαλής εδάφους για τον συντονισμό της αεροπυρόσβεσης.
Ο Δήμαρχος του Δήμου Βόλβης ενημερώθηκε από το Κλιμάκιο αμέσως με την έναρξη της πυρκαγιάς και κινητοποίησε όλο το προσωπικό και τα οχήματα που βοήθησαν στην μεταφορά του προσωπικού στον τόπο της πυρκαγιάς. Επίσης οι Αντιδήμαρχοι Αρέθουσας και Αγίου Γεωργίου ανέλαβαν την Διοικητική υποστήριξη σε τρόφιμα και νερά για τους Πυροσβέστες.
Οι ενισχύσεις που ζητήθηκαν από το Σ.Π.Ε.Κ. και ξεκίνησαν από το Π.Κ. Λαγκαδά, 2ο ΠΣ Θεσσαλονίκης και Π.Υ. Γιαννιτσών, καθώς και δύο ομάδες Πυροσβεστών από το Πεζοπόρο Κεντρικής Μακεδονίας, από την 113 Π.Μ., έφτασαν λίγη ώρα αργότερα και βοήθησαν με την σειρά τους την επιχείρηση.
  Ιδιαίτερα πρέπει να τονίσουμε την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όσους ήρθαν από Θεσσαλονίκη κυρίως,  από τις οργανωμένες ομάδες που έχουν πιστοποίηση της Πολιτικής Προστασίας,  ΕΔΟΜΑΚ, ΟΠΚΕΔ, Επίλεκτη ομάδα ειδικών αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης ΕΡΜΗΣ, Έλληνες διασώστες, ΛΕΦΚ, Εθελοντές φίλων Κυνηγιού.  Η συμβολή των απλών εθελοντών που αφιερώσανε πολύ χρόνο και ιδιαίτερα πολύ μεγάλη σωματική κούραση κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες στην μεταφορά υλικών στα μέτωπα της πυρκαγιάς ήταν καθοριστική για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης λόγω της μεγάλης απόστασης και του δύσβατου της περιοχής. Με λίγα λόγια, χρειαζόμασταν χέρια.
Οι ομάδες όλων των εμπλεκομένων που υποστήριξαν τις εγκαταστάσεις, χωρίστηκαν και συντονίστηκαν άριστα με τους  φορητούς τους ασυρμάτους, δουλεύοντας σκληρά όλη την νύχτα και σβήνοντας όλες τις μικροεστίες για να εξαφανιστεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων όπως και τελικά έγινε. Οι εγκαταστάσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τα δύο (2) χιλιόμετρα και η πυρκαγιά κυριολεκτικά περικυκλώθηκε από τις ομάδες των Πυροσβεστών.
Χαρακτηριστικό της δυσκολίας πρόσβασης στην περιοχή, είναι πως για να μαζευτεί η εγκατάσταση και να ανέβει επάνω,  ενοικιάστηκαν με χρήματα των Πυροσβεστών μουλάρια που για μια ακόμη φορά αποδείχτηκαν πολύτιμα.

Μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς στις 23.30' της ίδιας ημέρας, έλεγχος την επόμενη στις 18.30' και πλήρης κατάσβεση την 24/8/13


Στην Επιχείρηση έλαβαν μέρος:

Πυροσβεστικά οχήματα:             11
Πυροσβέστες :                            51
Εθελοντές ΕΘ. Οργανώσεων :   31
Οχήματα βοηθ. ΟΤΑ:                   3

καιγόμενη έκταση:                       93 στρέμματα
Τα αίτια ερευνώνται από Ανακριτικούς Υπαλλήλους της Πυροσβεστικής.
                                                                                               
                                                                                                                          Κώστας Αβραμίδης










 Το φωτογραφικό υλικό είναι από την Πυροσβέστρια Καρακεχαγιά Ζωή.





Πυροσβέστης εμπρηστής. Τον κατέγραψε η κάμερα. (βίντεο)

Κάμερα κατέγραψε τη στιγμή που έβαζε φωτιά - Δείτε το βίντεο
Καλοκαιρινό εφιάλτη όλου του ευρωπαϊκού νότου αποτελούν οι πυρκαγιές. Στην Ιταλία βίντεο ντοκουμέντο κατέγραψε τη στιγμή που ένας εμπρηστής έβαζε φωτιά.

Στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι δράστης στο βίντεο είναι… πυροσβέστης, ο οποίος συνελήφθη και είναι ύποπτος και για άλλους εμπρησμούς.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Alpha:





newsbeast.gr

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου Πυρκαγιάς / Παρασκευή 23/8/2013


Μεγάλη πυρκαγιά στην Κεφαλονιά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 06.10 το πρωί δασική πυρκαγιά στη περιοχή Καρούζα Κεφαλονιάς.
Στη μάχη της κατάσβεσης επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με 20 πυροσβέστες και οχήματα, δύο αεροπλάνα Πετζετέλ και δύο καναντέρ, αλλά και δυνάμεις της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Λειβαθούς.
download3
Σύμφωνα με το inkefalonia.gr, η φωτιά είναι επικίνδυνη διότι βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή.
download1
Μάλιστα έχουν εκκενωθεί  κατοικίες στην περιοχή του Καραβάδου. Η φωτιά προχωράει προς τα Περατάτα.


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/338279/se-exelixi-fotia-stin-kefalonia----ekkenonontai-horia-foto#ixzz2cgf5S97L

ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ

E-mailΕκτύπωσηPDF
sima
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013
ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ
Επίσκεψη του δημάρχου Βόλβης στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σταυρού, επιθεωρήσεις δασικών δρόμων και αντιπυρικά έργα στο δάσος Στεφανινών
Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενεργοποίηση του δήμου Βόλβης για τη δημιουργία της κατάλληληςαντιπυρικής θωράκισης γύρω από τα δημοτικά δάση.
Στελέχη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλβης και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σταυρού επιθεωρούν όλη την εβδομάδα την κατάσταση των δασικών οδών σε δημοτικά δάση (Νέας Μαδύτου, Μοδίου, Στεφανινών), μετά τις παρεμβάσεις που γίνονται (διανοίξεις, καθαρισμοί κλπ), σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού από το δήμο Βόλβης, ώστε να διαπιστωθεί αν χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες που να βελτιστοποιούν τη λειτουργικότητα τους.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης συνεχίζει την προσπάθεια διαρκούς συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, προσπάθεια η οποία «εγκαινιάστηκε» για τη φετινή περίοδο στις 3 Ιουνίου 2013 στον Σταυρό με τη δημόσια συνδιάσκεψη του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Βόλβης.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γαλαμάτης επισκέφθηκε την Τρίτη 20 Αυγούστου το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σταυρού όπου και συζήτησε το επίπεδο της αντιπυρικής προστασίας των δασικών εκτάσεων του δήμου Βόλβης και την ετοιμότητα του μηχανισμού πυρόσβεσης αν παραστεί ανάγκη.
Μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Βόλβης δήλωσε ότι: «η δημιουργία διαρκούς ασπίδας προστασίας γύρω από τα δάση του δήμου Βόλβης, αποτελεί βασικό μέλημα της δημοτικής αρχής. Στο πλαίσιο αυτό διατηρούμε στενή συνεργασία με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σταυρού, ενώ παράλληλα έχουμε προχωρήσει σε απαραίτητες προληπτικές στρατηγικές δράσεις. Και σε βραχυπρόθεσμες, όπως η τακτική επιθεώρηση της κατάστασης των δασικών δρόμων, αλλά και σε μακροπρόθεσμες, όπως η κατασκευή ολοκληρωμένων έργων αντιπυρικής προστασίας στο δημοτικό δάσος Στεφανινών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, της δημιουργίας αντιπυρικών έργων στο δημοτικό δάσος Στεφανινών, προϋπολογισμού 389.500,93 ευρώ, που περιλαμβάνουν: α) διάνοιξη δασικής οδού αντιπυρικής προστασίας μήκους τριών χιλιομέτρων και πλάτους πέντε μέτρων, β) κατασκευή τριών υπόγειων υδατοδεξαμενών χωρητικότητας 60 κυβικών μέτρων σε επιλεγμένες θέσεις, και γ) ανακατασκευή - βελτίωση δασικού πυροφυλακίου στη θέση «Γιαννίτση».
pyro2
pyro3